„Kiedy wszystko się zaczęło, znaczenie miało dla mnie tylko to, jak wyglądam. Nie liczyło się dla mnie samopoczucie ani myśli. W głowie miałam tylko fakt, że jestem głodna, ale nie mogę się najeść, ponieważ przytyję i cały wysiłek pójdzie na
Czytaj więcej >>Okres wiosenno- letni wręcz kipi owocowymi smakowitościami. Jednym z moich faworytów w tym czasie jest rabarbar. Kwaśne łodygi o przepięknym zielono- różowym zabarwieniu, same w sobie są tak idealne, że aż grzech nie zrobić z nich czegoś pysznego.
Rabarbar jest źródłem witaminy A, C i E, dzięki którym jesteśmy piękni i zdrowi, zawiera sporo potasu, kwasu foliowego oraz błonnika. Ma bardzo niski indeks glikemiczny, dzięki czemu jest idealny dla cukrzyków i osób borykających się z insulinoopornoscią. Jednak pamiętajmy, że zawiera sporo szczawianów, dlatego nie powinniśmy go jeść codziennie w dużych ilościach.
Ciasto z rabarbarem to bardzo popularny przepis. Jednak ja mam dla was dwie inne opcje na słodkości z rabarbarem: ciasteczka oraz muffinki z rabarbarem.
Ciasteczka są kruche, chrupiące na brzegach, natomiast dzięki dodatkowi rabarbaru w środku są lekko ciągnące i przepysznie wilgotne. Dodatki gorzkiej czekolady rewelacyjnie równoważą kwaskowaty smak.
Muffinki…cóż tu dużo mówić. Są po prostu idealne! Balans smaków, nie za suche wnętrze i chrupiąca góra, posypana odrobiną cukru pudru.
Oba przepisy oczywiście w wersji fit.
Zapraszam do wypróbowania