/
1 View0

Dlaczego warto jeść komosę ryżową

Jeśli na co dzień jesteś mięsożercą, warto choć raz w tygodniu zrobić vegeday. Dla zdrowia, dla urody, dla urozmaicenia. Dziś przygotowałam świetny i niesamowicie prosty przepis na wegetariańskie kotlety mielone. Mają w sobie bardzo dużo błonnika, białka, a ze względu na dodatek marchewki doładują witaminę A i karotenoidy w naszych organizmach. Quinoa, lub ryż peruwiański czyli inaczej komosa ryżowa, zawiera niesamowicie dużo pełnowartościowego białka, a jednocześnie nie ma właściwości wzdymających jak nasiona roślin strączkowych.

Wartość odżywcza ugotowanej komosy ryżowej w 100 g:

  • Wartość energetyczna – 120 kcal
  • Białko ogółem – 4,40 g
  • Tłuszcz – 1,92 g
  • Węglowodany – 21,30 g (w tym cukry proste 0,87)
  • Błonnik – 2,8 g

Witaminy

  • Tiamina – 0,107 mg
  • Ryboflawina – 0.110 mg
  • Niacyna – 0.412 mg
  • Witamina B6  – 0.123 mg
  • Kwas foliowy –  42 μg
  • Witamina A – 5 IU
  • Witamina E – 0.63 mg

Minerały

  • Wapń – 17 mg
  • Żelazo  – 1,49 mg
  • Magnez  – 64 mg
  • Fosfor – 152 mg
  • Potas  – 172 mg
  • Sód – 7 mg
  • Cynk  – 1,09 mg

Kotlety idealnie sprawdzają się do domowych burgerów oraz jako nietypowy dodatek do typowego obiadu w trio z ziemniakami i ogórkiem małosolnym.

Co będzie potrzebne do zrobienia kotletów z quinoa

  • szklanka komosy ryżowej
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • błonnik witalny- łupiny babki jajowatej i babki pełesznik
  • 2 jaja
  • 2 duże lub 4 małe marchewki
  • siemię lniane/ sezam/ prażone ziarna słonecznika
  • zioła (najlepiej świeże): rozmaryn, tymianek, oregano i przyprawy: papryka wędzona, sól, pieprz

Jak zrobić kotlety z komosy ryżowej

! szklankę komosy ryżowej ugotuj w 2 szklankach wody lub bulionu pod przykryciem i odstaw do „wciągnięcia” reszty wody (nie odcedzaj!). W tym czasie podsmaż cebulkę z czosnkiem na niedużej ilości oliwy. Do przestudzonej komody dodaj karmelizowaną cebulkę, przyprawy i posiekane zioła oraz startą na grubych oczkach marchewkę. Dodaj jaja i wszystko dokładnie wymieszaj. Na końcu stopniowo dodaj błonnik (porcjami), aż do uzyskania gęstej i kleistej konsystencji. Pamiętaj, że babka świetnie wciągnie nadmiar wilgoci, więc nie wsypuj dużej porcji od razu, bo zamiast kotletów wyjdzie gips lub beton 😛

Tak przygotowaną masę dzielimy na kotlety i możemy je smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, aż osiągną piękny złoty kolor lub uformowane burgery upiec w piekarniku. Wybór należy do was.

Smacznego.

Najczęściej odwiedzane

Czy odchudzanie jest życia warte- zastrzyk odchudzający

Dzisiejszy wpis będzie inny od tych, które wrzucam zazwyczaj. Poruszę w nim poniekąd kwestię systemu wartości, choć pisać będę o leku na odchudzanie. Zapraszam do poczytania. Odchudzający zastrzyk               Ze względu na swój zawód staram się być na bieżąco z

Czytaj więcej >>
19,579 Views0
zaburzenia dżywiania psychodietetyk
Klasyfikacja i ocena zaburzeń odżywiania

Poniższy wpis, jest przygotowanym przeze mnie zbiorem informacji, na temat fachowej oceny problemów z odżywianiem. Zaznaczam (jak zawsze 🙂 ), że nawet najbardziej błahy w naszej ocenie problem z jedzeniem, wymaga konsultacji, ponieważ kontakt ze specjalistą pozwoli określić skalę problemu

Czytaj więcej >>
13,487 Views0
Fit ciasto z truskawkami i kruszonką

Truskawki Lato w pełni, a stragany z truskawkami stoją na każdym rogu. Te pyszne owoce jagodowe mają niewiele kalorii, za to stanowią bogactwo witamin i antyoksydantów. Znajdziesz w nich witaminę C, niacynę, tiaminę oraz witaminę E. Dzięki zawartości flawonoidów wpływają

Czytaj więcej >>
6,400 Views0

Zostaw komentarz:

Emilia Kozłowska - ZnanyLekarz.pl