„Kiedy wszystko się zaczęło, znaczenie miało dla mnie tylko to, jak wyglądam. Nie liczyło się dla mnie samopoczucie ani myśli. W głowie miałam tylko fakt, że jestem głodna, ale nie mogę się najeść, ponieważ przytyję i cały wysiłek pójdzie na
Czytaj więcej >>Dlaczego warto jeść komosę ryżową
Jeśli na co dzień jesteś mięsożercą, warto choć raz w tygodniu zrobić vegeday. Dla zdrowia, dla urody, dla urozmaicenia. Dziś przygotowałam świetny i niesamowicie prosty przepis na wegetariańskie kotlety mielone. Mają w sobie bardzo dużo błonnika, białka, a ze względu na dodatek marchewki doładują witaminę A i karotenoidy w naszych organizmach. Quinoa, lub ryż peruwiański czyli inaczej komosa ryżowa, zawiera niesamowicie dużo pełnowartościowego białka, a jednocześnie nie ma właściwości wzdymających jak nasiona roślin strączkowych.
Wartość odżywcza ugotowanej komosy ryżowej w 100 g:
- Wartość energetyczna – 120 kcal
- Białko ogółem – 4,40 g
- Tłuszcz – 1,92 g
- Węglowodany – 21,30 g (w tym cukry proste 0,87)
- Błonnik – 2,8 g
- Tiamina – 0,107 mg
- Ryboflawina – 0.110 mg
- Niacyna – 0.412 mg
- Witamina B6 – 0.123 mg
- Kwas foliowy – 42 μg
- Witamina A – 5 IU
- Witamina E – 0.63 mg
Minerały
- Wapń – 17 mg
- Żelazo – 1,49 mg
- Magnez – 64 mg
- Fosfor – 152 mg
- Potas – 172 mg
- Sód – 7 mg
- Cynk – 1,09 mg
Kotlety idealnie sprawdzają się do domowych burgerów oraz jako nietypowy dodatek do typowego obiadu w trio z ziemniakami i ogórkiem małosolnym.
Co będzie potrzebne do zrobienia kotletów z quinoa
- szklanka komosy ryżowej
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- błonnik witalny- łupiny babki jajowatej i babki pełesznik
- 2 jaja
- 2 duże lub 4 małe marchewki
- siemię lniane/ sezam/ prażone ziarna słonecznika
- zioła (najlepiej świeże): rozmaryn, tymianek, oregano i przyprawy: papryka wędzona, sól, pieprz
Jak zrobić kotlety z komosy ryżowej
! szklankę komosy ryżowej ugotuj w 2 szklankach wody lub bulionu pod przykryciem i odstaw do „wciągnięcia” reszty wody (nie odcedzaj!). W tym czasie podsmaż cebulkę z czosnkiem na niedużej ilości oliwy. Do przestudzonej komody dodaj karmelizowaną cebulkę, przyprawy i posiekane zioła oraz startą na grubych oczkach marchewkę. Dodaj jaja i wszystko dokładnie wymieszaj. Na końcu stopniowo dodaj błonnik (porcjami), aż do uzyskania gęstej i kleistej konsystencji. Pamiętaj, że babka świetnie wciągnie nadmiar wilgoci, więc nie wsypuj dużej porcji od razu, bo zamiast kotletów wyjdzie gips lub beton 😛
Tak przygotowaną masę dzielimy na kotlety i możemy je smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, aż osiągną piękny złoty kolor lub uformowane burgery upiec w piekarniku. Wybór należy do was.
Smacznego.