„Kiedy wszystko się zaczęło, znaczenie miało dla mnie tylko to, jak wyglądam. Nie liczyło się dla mnie samopoczucie ani myśli. W głowie miałam tylko fakt, że jestem głodna, ale nie mogę się najeść, ponieważ przytyję i cały wysiłek pójdzie na
Czytaj więcej >>Przedstawiam wam hit lata: babeczki o niesamowicie orzeźwiającym i niemniej uzależniającym smaku, które dodatkowo są niebywale zdrowe.
Czego potrzebujesz:
- 100 g szpinaku baby (solidną garść)
- 2 jaja
- 250 g mąki jaglanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g ksylitolu lub innego dosładzacza
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 150 g jogurtu naturalnego
- 2 jabłka
- 1 cytryna
Syrop cytrynowy: sok z cytryny i sproszkowany na puder erytrol, ksylitol, stewia lub w ostateczności odrobina cukru pudru- mieszamy i polewamy odrobiną każdą babeczkę
Jak to się robi:
W blenderze miksujemy szpinak, jogurt i olej kokosowy, aż do uzyskania kremowej masy, którą przekładamy do miski. Wbijamy jajka, mąkę, proszek, starte jabłka, otartą skórkę cytryny i słodzidło. Całość mieszamy rózgą, do momentu połączenia się składników. Rozkładamy ciasto do foremek i pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut. Po przestudzeniu muffinki są lekko wilgotne, a dodatkowo polane syropem cytrynowym gwarantują niezapomniane wrażenia smakowe.